Перейти до основного вмісту

Додаткові типи питань у тестах Moodle. Частина 2.

Вітання, колеги!

Продовжу знайомити вас з новими типами питань для тестів. І сьогодні розглянемо два з них, але які мають спільну основу - це вказування відповіді на малюнку.

Подібні типи питань дозволяють працювати з питаннями у специфічних сферах навчання, де знання можна визначити також (а інколи тільки) на макеті, малюнку, просторі, тощо. Сюди точно відносимо питання з картографії, архітектури, ландшафтного дизайну. А також можна створювати питання з рослинництва, механізації та навіть з ветеринарії  (наприклад, вивчення складових скелету).



І першим розглянемо тип "Перетягування маркерів". Цей тип питання вимагає наявності якоїсь картинки, на якій потрібно спеціальними маркерами (які можна перетягувати мишкою) вказати розташування тих або інших елементів. Створимо таке питання: 

"Показати на материнській платі ПК місце кріплення цкентрального процесора та плат оперативної пам’яті."

Створюємо в банку питань нове питання відповідного типу:



Основний блок вміщує аналогічну до всіх типів питань інформацію: коротке означення, текст питання, типова оцінка, тощо. Тож зараз для нас не має особливої цікавості.

Почніть із завантаження зображення тла. Максимальний розмір цього зображення 600 х 400 пікселів. Коли ви зробили це він з'явиться в області попереднього перегляду.


Далі створіть маркери,призначивши їм текстову мітку. І для кожної мітки потрібно встановити зону відповіді на тлі зображення. Зони можуть мати одну з трьох основних форм:
  • Коло - вказується як х і у координати центра та радіус. Формат х, у, r
  • Прямокутник - вказується як х і у координати лівого верхнього кута, ширина і висота. Формат x,y;w,h
  • Багатокутник - вказується як координати х і у цілого ряду точок, які визначають кути багатокутника. Прямі лінії, що з'єднують ці кути будуть визначати краях багатокутника. Формат x1,y1;x2,y2;x3,y3;...xn,yn
Всі х розміри в пікселях від лівого краю зображення, і всі у розміри в пікселях від верхньої частини зображення. В попередньому перегляді картинки дається допоміжна сітка, один крок якої складає 10px (відповідно товстіші лінії - 100px).

У тексті маркера можливе обмежене форматування за допомогою <b>, <i>. <br/> Також допускається.

Маркери, які помічені як «Багаторазово» можуть бути пов'язані з кількома зонами відповідей.


Решта налаштувань - як в усіх інших типах питань. Отже в результаті отримуємо таке питання (як його бачитимуть студенти): 


Інший тип питання з малюнком - це "Перетягування на картинці". Перетягувати можна зображення або текст в прямокутні ділянки, які підсвічуються на основній великій картинці. Отже, основна відмінність від попереднього типу питання в тому, що місця на картинці вже зрозумілі, потрібно тільки визначитися з тим, який маркер туди перетягувати. Як і в попередньому описі, спочатку потрібно визначити картинку тла. Потім визначитися з елементами перетягування (їх може бути більше ніж потрібно задіяти для відповіді). Вони можуть бути поділені на групи (за аналогією з перетягуванням пропущених слів, що я описував у першому пості). Елементи перетягування можуть бути текстові (напишіть текст, який буде перетягуватися):

або ж графічні (завантажте картинку, яку потрібно буде перетягувати):

Далі потрібно буде визначити зони відповідей. Вам треба вказати правильний елемент (із підготовлених на попередньому кроці) та верхній лівий кут для зони відповіді на великій картинці. Точка позначається в пікселях від верхнього лівого кутка картинки. Але не бійтеся, це зробити можна доволі легко. Виберіть потрібний елемент, і він з’явиться на картинці тла в попередньому перегляді саме з координатами 0,0. Тепер мишкою перетягніть його в потрібне місце. В результаті визначаться потрібні зони відповідей з правильними для них елементами.


Все. Зберігаємо і перевіряємо, що отримали в результаті


Приблизно так. Багато але, сподіваюся, буде корисно.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Нюанси роботи в Google Docs

Багато хто створює документи в чудовій програмі Google Docs. Але крім стандартних функцій, які є в усіх текстових редакторах, в цю Google додає цікаві можливості. Я хочу зберегти та поділитися деякими цікавими можливостями

Додаткові типи питань у тестах Moodle. Частина 1.

Всім привіт Продовжуємо розгляд системи електронних навчальних курсів Moodle. Сьогодні хочу розповісти про додаткові типи питань для діяльності тест. Оскільки Moodle система модульна, є цікаві до неї доповнення, які розширюють її можливості в різних напрямках. І зокрема, нові і цікаві типи питань. Далі розповім про кілька типів питань, які я встановив у своєму університеті, і які мені особисто здалися доволі цікавими.