Перейти до основного вмісту

Нюанси роботи в Google Docs

Багато хто створює документи в чудовій програмі Google Docs. Але крім стандартних функцій, які є в усіх текстових редакторах, в цю Google додає цікаві можливості.

Я хочу зберегти та поділитися деякими цікавими можливостями


Миттєвий переклад документів

В Google Docs вбудовано автоматичний перекладач документів, який можна знайти в меню "Інструменти". При виборі опції "Перекласти документ" Google Docs запропонує вибрати мову перекладу і відразу створить копію документу, але вже іншою мовою.

Розширений пошук

В тому ж меню Інструменти є пункт "Розширений пошук", який відкриває бокову панель з пошуком. Тут ви можете шукати не тільки фрагмент тексту, але й картинки, цитати, статті.


Швидке додавання ланок

В тексті можна швидко додати ланку на інтернет адресу, навіть якщо ви не знаєте правильної адреси цієї ланки. Виділіть потрібне слово в документі та натисніть CTRL+K, Google автоматично запропонує підходящі адреси. Або введіть пошуковий запит та знайдіть потрібну ланку.

Комбінації клавіш

Ті, хто багато працюють з певною програмою, починають в ній використовувати так звані "гарячі клавіші", тобто комбінації клавіш, які дозволяють швидко виконати ту чи іншу операцію. Щоб швидко дізнатися про доступні комбінації клавіш для Google Driveнатисніть  "Ctrl + /" на Windows або "Command + /" на Mac.

Зберігайте скопійований текст

В Google Drive є вбудоване сховище буфера обміну, яке можна знайти в меню "Редагувати". Тут ви можете зберігати фрагменти тексту для частого використання. Плюс до всього таких фрагментів може бути кілька, що полегшує роботу з однотипними шматками. Доступ до ваших фрагментів маєте лише ви. Збережені фрагменти зберігаються до 30 днів. І будуть зберігатися навіть, якщо ви видалите документ, з якого вони були зроблені.

Відмічання людей

В коментарях до документу можна автоматично додавати згадування потрібних людей. Для цього просто натисніть клавішу "+".
Цей підхід можна використовувати, що б швидко роздавати завдання при роботі над проектом в команді.

Голосовий набір тексту

Для людей, яким зручніше озвучувати свої думки, в Google Docs додали функцію голосового набору тексту. Відповідну команду можна знайти в меню "Інструменти > Голосове введення". Активуйте її та просто надиктуйте потрібний текст.

Автоматичне розпізнавання тексту



Google Документи вміють розпізнавати друкований текст в графічних та .pdf файлах. Для цього потрібно завантажити файл, натиснути на ньому правою кнопкою миші та вибрати пункт "Відкрити за допомогою > Google Документи". Весь текст буде автоматично розпізнано.

 Редагування зображень

Багато людей при вставці зображень в документ Word закидають їх як є, а тоді вже роблять правки прямов документі. В Google Docs також можна редагувати зображеення. Натисніть правою кнопкою миші на картинку та виберіть одну з трьох доступних опцій: обрізати зображення, параметри зображення, змінити зображення.

Конвертування документів


Через меню "Файл > Завантажити як" можна конвертувати документ в інші популярні формати. Наприклад, Microsoft Word або PDF.


Дізнатися тлумачення слова


Якщо ви сумніваєтеся в правильному використанні слова, натисніть на ньому правою кнопкою та виберіть "Визначити. Google Docs подкаже точне значення.

Доповнення


Google Docs як і Google Chrome підтримують різноманітні доповнення та розширення. Якщо стандартний сервіс не може виконати потрібну вам задачу, значить це можна зробити за допомогою одного з сотень додатків або  скриптів. Для встановлення такого доповнення зайдіть в меню Доповнення.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Додаткові типи питань у тестах Moodle. Частина 1.

Всім привіт Продовжуємо розгляд системи електронних навчальних курсів Moodle. Сьогодні хочу розповісти про додаткові типи питань для діяльності тест. Оскільки Moodle система модульна, є цікаві до неї доповнення, які розширюють її можливості в різних напрямках. І зокрема, нові і цікаві типи питань. Далі розповім про кілька типів питань, які я встановив у своєму університеті, і які мені особисто здалися доволі цікавими.