Перейти до основного вмісту

Завдання Moodle: роздаємо варіанти

Готуючи різні варіанти завдань для студентів, нам потім потрібно якось їх розподілити. Можна застосовувати різні підходи - написати список прізвищ та відповідні їм варіанти, розподілити за останньою цифрою в псевдоімені студента (у нас видані студентські псевдо закінчуються цифрами) або придумати ще щось. Але також можна доручити цю нелегку справу комп’ютеру (і в результаті ніхто зі студентів не скаже, що ми навмисне дали складний варіант). Тобто, студент заходить виконувати завдання, а комп’ютер показує йому випадковим чином відібраний саме для нього варіант.
Розглянемо, як це зробити в moodle.



Moodle, як це випливає з її назви, є модульною системою. І є багато сторонніх додаткових модулів, які розширюють стандартну функціональність. Але, якщо не вдається правильно створити модуль, можна зробити потрібний нам ХАК - програмне втручання в стандартні модулі або ядро. Розширення, про яке далі піде мова, саме таке.

Можливістю використовувати випадкові завдання ми завдячуємо команді зі словацького технічного університету в Братіславі на чолі з Miroslav Fikar. Вони розробили тип завдань "Випадкові завдання" (Random assignment). Я не буду розказувати, як встановити це розширення - все є за вказаним посиланням та в довідці. Модуль протестовано на всіх останніх версіях включно з 2.8 (це те, що працює в моєму університеті зараз). Я ж перейду відразу до його використання.


Важливе зауваження для тих, хто збереться встановлювати його на своєму сервері - як я вже написав вище, це хак, тож будьте уважні, робіть лише те, в чому впевнені.

Але в нас все вже встановлено, тож можемо сміливо використовувати. Вперед.

Для того, щоб moodle мав що роздавати в якості варіантів, потрібно підготувати ці варіанти завданя в окремих файлах. Тобто, один варіант - один файл. Це можуть бути файли будь-якого типу - html, txt, doc, xls, pdf, jpg або інші. Підготували? Тепер створюємо завдання.

Як створювати завдання, я вже описав у попередній статті. Тож створюємо та переходимо до секції "Типи подання відповідей". Щоб включити роздачу варіантів випадковим чином потрібно відмітити "Випадкові завдання" для параметру "Типи подання відповідей"



Якщо там же відмітити "Завантаження файлу" (як ви це бачите на малюнку), то студенти отримають варіант, і, як результат, повинні будуть відправити на сервер файл з відповіддю. Можна також комбінувати з відповіддю текстом, або з діяльністю поза сайтом (в цьому випадку студент отримує варіант, а виконати та здати його повинен на лабораторному приладді або усно - як визначить викладач).

Тепер спускайтеся далі до "Файли завдань". Тут ви повинні розмістити файли з варіантами, які попередньо приготували.



Щоб не завантажувати файли по одному, попередньо їх запакуйте в zip-архів. Потім закачаний архів можна розпакувати на тут же на місці.

Зауваження. Використовуйте саме ZIP - сервер працює лише з ним. RAR розпакувати не вдасться. Після розпакування не забудьте видалити файл архіву, інакше хтось зі студентів ризикує отримати його в якості свого варіанту :-)


Також нижче є місце, куди можна покласти файли відповідей. Це можна використати, щоб порівняти, те що здадуть студенти, з тим, як це мало бути. В пешу чергу це важливо в тому випадку, коли перевіряє інша людина. Якщо ви перевіряєте самі та знаєте як це робити, цей пункт можна пропустити.

Решта параметрів завдання налаштовуються так, як я описав раніше.

Зауваження. Перед тим, як натиснути кнопку "Зберегти" ще раз переконайтеся, що ви відмітили пункт "Випадкові завдання". Якщо цього не зробити, moodle проігнорує завантажені вами файли варіантів як не суттєві для цього завдання.

Все. Тепер на сторінці завдання ви (як викладач) будете бачити файли варіантів у вигляді списку (потрібно втановити прапорець в "Показати")


А студенти отримають варіант в такому виді

При перевірці робіт ви будете бачити роздані варіанти у відповідній колонці. Тож, отриманий студентом варіант залишається зафіксованим.
Поки все. Сподіваюся, було корисно.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Нюанси роботи в Google Docs

Багато хто створює документи в чудовій програмі Google Docs. Але крім стандартних функцій, які є в усіх текстових редакторах, в цю Google додає цікаві можливості. Я хочу зберегти та поділитися деякими цікавими можливостями

Додаткові типи питань у тестах Moodle. Частина 1.

Всім привіт Продовжуємо розгляд системи електронних навчальних курсів Moodle. Сьогодні хочу розповісти про додаткові типи питань для діяльності тест. Оскільки Moodle система модульна, є цікаві до неї доповнення, які розширюють її можливості в різних напрямках. І зокрема, нові і цікаві типи питань. Далі розповім про кілька типів питань, які я встановив у своєму університеті, і які мені особисто здалися доволі цікавими.